Čipkarska šola Idrija je prejela priznanje Zlata vitica

29.09.2015 16:56

Zlata vitica je priznanje, ki ga Obrtno podjetniška zbornica Slovenije bienalno podeljuje najboljšim rokodelcem v Sloveniji. Vsake dve leti se podeli največ štiri priznanja rokodelcem, ki pomembno prispevajo k razvoju rokodelstva.

Zlato vitico za leto 2015 je prejela tudi Čipkarska šola Idrija za njen izjemni prispevek pri ohranjanju čipkarskega znanja med mladimi. 

 

Čipkarska šola v Idriji deluje v okviru Gimnazije Jurija Vege Idrija, in je prvi javni zavod, ki je prejel tovrstno priznanje. Etnolog prof. dr. Janez Bogataj je v utemeljitvi za podelitev priznanja zapisal, da je:'' Čipkarska šola v Idriji naša najstarejša delujoča rokodelska šola. Od druge polovice 19. stoletja izvajajo pomembno izobraževalno delo in sooblikujejo vsakokratni sodobni razvoj na področju ustvarjanja klekljanih čipk.''

 

Priznanje je potrditev za vztrajanja na poti, na kateri se je bilo potrebno združiti moči iz različnih področij,  se spoprijemati s številnimi izzivi in jih premagati, da se je čipkarska šola v Idriji ohranila. Tovrstnih izzivov sicer tudi danes ne manjka, je pa spodbudno dejstvo, da se v letošnjem šolskem letu, v svojem prostem času,  veščine klekljanja idrijske čipke v Čipkarski šoli Idrija  uči 433 otrok in mladih.