OIDFA KONGRES IN INFORMACIJE ZA KLEKLJARICE

06.05.2015 15:26

Ena najpomembnejših in najbolj odmevnih dejavnosti OIDFA je organizacija svetovnega čipkarskega kongresa, ki poteka vsaki dve leti v eni od držav članic. Udeležba na kongresih omogoča čipkarskim strokovnjakom, čipkaricam in ljubiteljem čipk, da se srečajo, medsebojno in širši javnosti predstavijo svoje aktivnosti, razstavijo svoje čipkarske izdelke, predvsem pa, da se družijo v čudovitem, čipkarsko obarvanem okolju.

Čipkarski kongres OIDFA

 

Med 24. in 26 junijem 2016 bo v Ljubljani potekal svetovni kongres Mednarodne organizacije za klekljano in šivano čipko OIDFA. Pobudo za organizacijo dogodka v Sloveniji je dal idrijski župan Bojan Sever. Kongres OIDFA je velik dogodek, ki se ga udeležujejo klekljarice iz 37 držav po vsem svetu. Je pomembna priložnost, za predstavitev naše klekljarske tradicije in sodobnih prizadevanj na področju čipke, za izmenjavo znanj in izkušenj med klekljaricami iz celega sveta. Slovenija je dobila priložnost, da se tudi s tem dogodkom vpiše med najpomembnejša klekljarska središča na svetu.

Prvi dan kongresa OIDFA bo Idrija organizirala Čipkasti modni spektakelv Ljubljani, na katerem se bodo predstavili priznani slovenski modni kreatorji in študenti modnega oblikovanja NTF s čudovitimi kreacijami z idrijsko čipko.

 

Poleg številnih strokovnih dogodkov, ki bodo potekali v času OIDFE,  bodo za udeleženceorganizirane vodene ture v slovenska klekljarska središča.Idrija je pripravila različen nabor vodenih turističnih izletov za skupine z ogledom razstav, prikazom in delavnicami klekljanja in edinstvene Unescove dediščine živega srebra.

Dogajanjepred OIDFObo zaznamovalFestival idrijske čipke, največji dogodek, namenjen ohranjanju, razvoju in prepoznavnosti klekljane čipke v Sloveniji. Osrednja nit 35. festivala idrijske čipke, ki bo potekal med 17. in 19. junijem 2015, bo praznovanje 140 letnice neprekinjenega delovanja Čipkarske šole Idrija. Dogajanje, razstave, delavnice in dogodki bodo tako posvečeni šoli, ki že toliko časa predaja znanje in skrbi za ohranjene te klekljarske obrti.


V času Festivala idrijske čipke in OIDFE bodo v Idriji na ogled številne razstave. Več o razstavah si lahko preberete na spletni straniFestivala idrijske čipke 

Svetovni čipkarski kongres je največji in najpomembnejši čipkarski dogodek v svetovnem merilu, čipkarski kongres v Ljubljani pa je eden največjih kongresnih dogodkov tega leta v Sloveniji. Organizatorji na njem namreč pričakujejo okoli 800 registriranih udeležencev in več tisoč dnevnih gostov.

Uradna spletna stran:OIDFA kongres v Ljubljani