Strokovni dogodki in razstave

 

Osrednja razstava Društva klekljaric idrijske čipke: Lepotica in zver (Beauty and the beast)

15 let delovanja

Galerija sv. Barbare pod Mestnim trgom, Mestni trg 14

Otvoritev razstave: 15. junij ob 19.00
 

Urnik razstav v času festivala:
15.-17. junij od 9.00 do 18.00

15. junij od 19.00 do 21.00 prost vstop na vse razstave

18. junij – 30. junij: od 15.00 do 18.00

Razstava del Društva klekljaric idrijske čipke ob njihovi petnajsti obletnici delovanja bo letos zaživela v likovni verziji klekljanih in tekstilnih lepljenk. Na petnajstih »slikah« bo drugačna, abstraktna predstavitev znane teme, ene izmed najbolj priljubljenih pravljic, ki so bile kadarkoli napisane: Lepotica in zver. In četudi je zgodba izmišljena, je nedoumljivo tesneje povezana z resničnostjo kot vse »pripovedi« televizije in nam dragih sodobnih medijev.
 

Koliko danes še cenimo čipke in kaj nam te sporočajo? Kakšno poslanstvo nosijo klekljarice v zgodbi o brezčasni ljubezni, o uročenem princu in prikupni mladenki, ki jo zver kot prostovoljno ujetnico zapre v svoj bleščavi, z zlatom in brokatom okrašeni grad? Kdo vidi onkraj bleščic vidnega, kdo odpira pot ljubezni, ki edina lahko konča zlovešče prekletstvo? Kdo lahko reši sebe in zver?
 

Tekst: Silvij Jereb

 

Vologda: ruska prestolnica čipk

Mestni muzej Idrija, grad Gewerkenegg, Razstavišče Nikolaja Pirnata, Prelovčeva 9

Otvoritev razstave: 16. junij ob 17.00
Demonstracija klekljanja: 15. in 16. junij od 10.00 do 17.00
18. junij – 2. september: od 9.00 do 18.00

Vologdska čipka je izjemen umetniški fenomen ruske kulture, ki vologdski regiji daje edinstven čar. Obrt izdelovanja čipk je bila prav v tej regiji od nekdaj najobširnejša v Rusiji. Skozi stoletja je postala brezčasna in priljubljena. Čipkaste vstavke, namizne prte in oblačila, predstavljene na tej razstavi, so oblikovale znane vologdske umetnice ob koncu 20. stoletja in na začetku 21. stoletja. Umetnice so pozorno prenesle tradicijo vologdske čipke in jo obogatile z lastnimi zamislimi. Vsi razstavni eksponati so ročno izdelani v tradicionalni klekljarski tehniki in predstavljajo glavne značilnosti vologdske čipke – njeno monumentalnost in dekorativnost, prevlado cvetličnih vzorcev in skladnost kompozicije.

 

Natalia Boeva, direktorica Muzeja čipk, Vologda
Jasna Kralj Pavlovec: POTI USOD

Mestni muzej Idrija, grad Gewerkenegg, Mala galerija, Prelovčeva 9

Otvoritev razstave: 8. junij ob 19.00
 

Urnik razstav v času festivala:
15.-17. junij od 9.00 do 18.00

15. junij od 19.00 do 21.00 prost vstop na vse razstave
 

9.–14. junij ter 18. junij – 2. september: od 9.00 do 18.00

POTI USOD je zgodba prepletajočih se dveh svetov, ki si dajeta smisel in obstoj. Je zgodba geneze podzemnega sveta. Je zgodba, ki ostaja zapisana v genom ljudi. Je čipka vsakodnevnih potovanj knapov – podzemnih kraljev v svet teme, in čakajočih žena, ki so v svetlobi dneva ustvarjale podobe iz niti. Je poklon posamezniku, sosedski in cehovski solidarnosti. Je zgodba vsakodnevnih potovanj navzdol in vračanja navzgor domov, spet in spet. Je zgodba Idrije.
 

Vsakodnevne POTI USOD podzemnih kraljev se zrcalijo v avtorski interpretaciji čipke, prek katere se svetloba zarisuje v prostor, se spreminja in valovi kot naši spomini. Zarisi ponavljajočega se ritma potovanj simbolično zarisujejo razvoj skupnosti. Skupnosti svobodnih in pokončnih ljudi.

 

Tekst: mag. Jasna Kralj Pavlovec, univ. dipl. inž. arh.

»Poglej, kaj znam!« 2018

Letna razstava idrijskih čipk otrok in mladih Čipkarske šole Idrija

Čipkarska šola Idrija, Prelovčeva 2

Otvoritev razstave: 15. junij ob 18.00
 

Urnik razstav v času festivala:
15.-17. junij od 9.00 do 18.00

15. junij od 19.00 do 21.00 prost vstop na vse razstave

18. junij – 31. avgust: ponedeljek, torek, četrtek, petek, sobota od 9.00 do 15.00, sreda od 9.00 do 19.00. Nedelje zaprto.

Klekljanje idrijske čipke je živa dediščina. Leto za letom nam to izpričujejo generacije otrok in mladih, ki se izobražujejo v veščini klekljanja idrijske čipke v Čipkarski šoli Idrija. Nekaj njihovih čipk, ki so bile končane v šolskem letu 2017-18, si lahko ogledate na letošnji razstavi in že 13. leto glasujete za najlepšo med njimi po vašem izboru. Glasovanje traja od 15. do 17. junija do 14.00. Ob 15.00 objavimo izide in podelimo nagrado klekljarici ter izžrebanemu glasovalcu.

 

Tekst: Metka Fortuna
 
Od črte do čipke

Retrospektivna razstava petnajstletnega sodelovanja Naravoslovnotehniške fakultete in Društva klekljaric idrijske čipke
Galerija pod Mestno knjižnico in čitalnico Idrija, ulica sv. Barbare 4-5

Urnik razstav v času festivala:
15.-17. junij od 9.00 do 18.00

15. junij od 19.00 do 21.00 prost vstop na vse razstave
 

18.- 30. junij: od 15.00 do 18.00

Občina Idrija in Društvo klekljaric idrijske čipke sta pred petnajstimi leti sklenila dogovor z Oddelkom za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani o dolgoročnem sodelovanju v okviru izobraževalnega, raziskovalnega in razvojnega programa »NIMIS« na področju idrijske čipke, pri čemer kot koordinator dejavnosti od leta 2014 sodeluje tudi Center za idrijsko dediščino. Sodelujoči so se usmerili k razvoju preoblikovanja idrijske čipke v sodobni likovni izraz, ki temelji na likovni analizi in iskanju novih oblikovnih možnosti v tehnikah idrijske čipke v procesu od risbe do čipke in načinih predstavitve.
 

Sodelovanje študentov in idrijskih klekljaric se je ob mentorstvu profesoric Vere Sešlar Založnik, Marjete Godler, Marije Jenko, Almire Sadar in Elene Fajt razvilo v izjemen, slikovit in nadvse ustvarjalen opus unikatne čipke, zahteven in izviren tako v smislu likovne vsebine kot izvedbi.

 

Tekst: red. prof. NTF Marija Jenko

 

 

Čipka v odsevu

Čipkasta struktura študentov Naravoslovnotehniške fakultete in Društva klekljaric idrijske čipke

Podhod Magazina, ulica sv. Barbare 4-5

Urnik razstav v času festivala:
15.-17. junij od 9.00 do 18.00

15. junij od 19.00 do 21.00 prost vstop na vse razstave

Zdi se, kot da je na glavo obrnjena hiška iz čipk pravkar zlezla iz velike odprtine za žito na obokanem stropu v podhodu »Magazina«, najbolj stroge, temačne in mogočne stavbe v centru Idrije, a ko pogledamo navzgor, v prej črnem zapahu nepričakovano zagledamo njen pokončen odsev, kako ponosno lebdi v navidezno odprtem prostoru, v katerem se naenkrat znajdejo tudi vsi, ki stojijo pod njo. S pomočjo odseva v ogledalu lahko navidezno vstopijo v živahno čipkasto strukturo. Petra Jerič, diplomantka oblikovanja tekstilij in oblačil z Naravoslovnotehniške fakultete v Ljubljani, jo je pod mentorstvom oživela z izvirno risbo, klekljarice Vera Kostanjšek, Anica Loverčič, Marta Logar, Anica Uršič, Albina Štucin, Marija Kosmač, Valerija Krivec, Mira Guzelj, Marija Novak Boškovič, Milena Kalan in Andreja Uršič pa so jo nadgradile z virtuozno spretnostjo klekljanja. Projekt predstavlja vrhunec njihovega petnajstletnega sodelovanja v okviru programa »Nimis«.
 

Tekst: red. prof. NTF Marija Jenko
Srebrna nit skozi oči Marite Wrong

Center idrijske čipke, Prelovčeva 2

Otvoritev razstave: 16. junij ob 13.00

 

Urnik razstav v času festivala:
15.-17. junij od 9.00 do 18.00

15. junij od 19.00 do 21.00 prost vstop na vse razstave

Čipka se je skozi stoletja konstantno spreminjala in pridobivala nove oblike, ki so kasneje postale prepoznavni del idrijske čipke. Ko pomislimo na čipko, je prva asociacija ročno izdelana čipka, čeprav od 18. stoletja naprej poznamo tudi strojno izdelano čipko in danes tudi tridimenzionalno tiskano srebrno čipko. To dokazuje, da čipka z njeno lepoto in eleganco kljub večstoletni zgodovini navdihuje generacije ljudi in ostaja v koraku s časom.

Ena od značilnosti idrijske čipke je idrijski ris – neprekinjen trak, ki povezuje razne drobne detajle. Tako kot ris povezuje različne elemente, tudi razstava ‘Srebrna nit skozi oči Marite Wrong’ povezuje oblikovalce in umetnike iz celega sveta, ki želijo prikazati bogastvo čipke.
Prek različnih mednarodnih projektov bomo na razstavi predstavili čipko iz različnih zornih kotov. Vsak projekt na svoj način dokazuje, kako pomembna sta kulturna dediščina in ohranjanje tradicije.
 

Tekst: Marita Wrong
Lepoglavska čipka

Razstava čipk Ekomuzej Lepoglava

Center idrijske čipke, Prelovčeva 2

Urnik razstav v času festivala:
15.-17. junij od 9.00 do 18.00

15. junij od 19.00 do 21.00 prost vstop na vse razstave

V več projektih, namenjenih zbiranju popolnih materialov čipk in ohranitvi tradicije čipkarstva v Lepoglavi, so v zadnjih dveh letih lepoglavske čipkarice iz Društva Ekomuzej Lepoglava izdelale čipke po vzorcih Danice Brössler, ampak iz kataloga lepoglavskih čipk. Vse čipke so zaščitene in označene z avtentičnostjo. Od leta 2009 je lepoglavsko čipkarstvo na Unescovem seznamu nematerialne dediščine. Čipke, s katerimi smo sodelovali na festivalu, še niso bile prikazane zunaj Hrvaške. Razstava bo dopolnjena s sodobnim pristopom k čipkam, tj. z uporabo čipk in čipkarskih tehnik pri izdelavi nakita in dekoriranja.
 

Društvo Ekomuzej Lepoglava je bila ustanovljeno leta 2011 z namenom ohranjanja kulturne dediščine Lepoglave in od svoje ustanovitve kontinuirano izvaja različne projekte na področju kulture, kulturne dediščine, izobraževanja in socialne vključenosti. Združenje je sodelovalo v številnih projektih EU na področju kulture. Izvedli smo tudi več programov za ohranjanje nematerialne kulturne dediščine Ministrstva za kulturo ter programe mednarodnega kulturnega sodelovanja.


Tekst: Dejan Bjelivuk, Ekomuzej Lepoglava
Sonce, morje, kamen in idrijska čipka

Razstava Slovenskega kulturnega društva Triglav Split
Center idrijske čipke, Prelovčeva 2

Urnik razstav v času festivala:
15.-17. junij od 9.00 do 18.00

15. junij od 19.00 do 21.00 prost vstop na vse razstave

Daleč od Idrije, v Splitu, v srcu Dalmacije lebdi na soncu in kamnu, na peni morskih valov simbol Idrije – idrijska čipka. Od nekdaj jo idrijske čipkarice ponosno nosijo in prenašajo, kamorkoli gredo in kjerkoli žive. Tako je leta 1996 tudi k nam prišla naša gospa Anka Perak Šebenik in prinesla s seboj delček Idrije in svoje tradicije ter nas z veseljem učila osnov klekljanja idrijske čipke.
Nje ni več, ampak ona in njena idrijska čipka živita z nami in v nas. Naša klekljarska sekcija SKD „Triglav“ Split nadaljuje njeno delo in delo učiteljic, ki so klekljano čipko poučevale v Splitu že v 19. stoletju.

Tekst: Katica Kaštelan

Svet klekljaric in čipk

Likovno društvo Cinober Idrija
»Pri Golitu«, Mestni trg 16

Urnik razstav v času festivala:
15.-17. junij od 9.00 do 18.00

15. junij od 19.00 do 21.00 prost vstop na vse razstave

18.- 30. junij: od 16.00 do 19.00

Klekljarice in njihove mojstrovine so bile od nekdaj pomembna razpoznavna značilnost in dragocenost našega kraja. Njihova izvirnost in prefinjena ročna izdelava sta poleg živega srebra slavo našega kraja ponesle daleč po širnem svetu. Lik klekljaric in njihove »špice« so od nekdaj privlačile tudi likovne ustvarjalce. Silvester Bajc, Danilo Jereb in Nande Rupnik, vsi člani Likovnega društva Cinober Idrija, pri svojem likovnem snovanju na veliko zajemajo iz vodnjaka preteklosti, a se istočasno utapljajo v aktualnih dogodkih sedanjosti. Njihova likovna dela pripovedujejo zgodbe lokalne kulturne dediščine in pričajo o današnjem življenju ter se na ta način klanjajo vsem rodovom ljudi, ki so ta prostor oblikovali, razvijali in bogatili. Delček teh vsebin prikazuje tudi ta razstava.
 

Tekst: Nande Rupnik
Stalna razstava: Idrijska čipka, z nitjo pisana zgodovina

Mestni muzej Idrija, grad Gewerkenegg, Prelovčeva 9

Vsak dan od 9.00 do 18.00

Idrija je doma in v svetu poznano središče izdelovanja klekljanih čipk. Na razstavi sledimo zgodbi o ročno klekljani idrijski čipki in zgodbam njenih izdelovalk – klekljaric, ki so stoletja s prodajo čipk bogatile proračun rudarskih družin. Tako, kot je v preteklosti v svet potovalo idrijsko živo srebro, tako so potovale idrijske čipke. Le malo jih je ostalo doma. Tiste najlepše so zbrane na razstavi, da nas popeljejo iz preteklosti v sedanjost, ko idrijska čipka dobiva pomembno mesto na modnih stezah priznanih slovenskih oblikovalcev. Posebno mesto je namenjeno Jovankinemu prtu, protokolarnemu klekljanemu prtu za dvanajst oseb in enemu največjih ohranjenih klekljanih izdelkov iz 70. let 20. stoletja.
 

Tekst: mag. Mirjam Gnezda Bogataj, etnologinja in kulturna antropologinja
Zanke in zobci

Filatelistično društvo Idrija
Galerija pod Mestno knjižnico in čitalnico Idrija, ulica sv. Barbare 4-5

Urnik razstav v času festivala:
15.-17. junij od 9.00 do 18.00

15. junij od 19.00 do 21.00 prost vstop na vse razstave
 

18.-30 junij: od 15.00 do 18.00

ZANKE IN ZOBCI
Hrvaško mesto Lepoglava ima bogato čipkarsko zgodovino. Od leta 1997 organizirajo tudi tradicionalni Mednarodni čipkarski festival, ki se zaradi obsežnosti odvija na več lokacijah po mestu. Na čipkarsko-filatelistični razstavi »Zanke in zobci« avtor na svoj način predstavi povezavo med čipkarstvom in filatelijo. Kot poklon čipki in spretnim rokam čipkaric so tokrat predstavljeni filatelistični materiali lepoglavskega festivala in gostujočih držav ter predstavljene in opisane posamezne zvrsti čipk.
Tekst: Milko LINEC, FD Maribor

DESETLETJA Z IDRIJSKO ČIPKO
Leta dolgo smo si idrijski filatelisti prizadevali in upali, da bo na slovenskih poštnih znamkah upodobljena vsaj ena idrijska čipka. Želja se nam je izpolnila v letih 1996 in 1997, ko je Pošta Slovenije motive idrijskih čipk izdala na 20 znamkah, ki so bile v uporabi 10 let.

Idrijsko filatelistično društvo se s svojimi priložnostnimi obeležji (kuverte, dopisnice, razglednice, maksimum kartice, žigi in osebne poštne znamke) vključuje v promocijo FIČ že od leta 1990, kar je v razstavnih vitrinah prikazano kronološko.
Tekst: FD Idrija 

 

Čipkasta knjižna kazalka – delavnica klekljanja za odrasle

Čipkarska šola Idrija, Prelovčeva 2

16. junij: od 9.00 do 13.00

Prijetne trenutke z vašo najljubšo knjigo si olepšajte s čipkasto knjižno kazalko. Čipko za kazalko boste klekljali na delavnici. Čipka bo na voljo v dveh težavnostnih stopnjah, za manj in za bolj izkušene klekljarice.

Za udeležbo na delavnici so obvezne predhodne prijave. Za prijave in več informacij pokličite v Čipkarsko šolo Idrija, tel. št. +386 (0)5 37 34 570 ali pišite na info@cipkarskasola.si. Prijave sprejemajo do zasedbe prostih mest oz. najkasneje do 14. 6. 2018.

 

Tekst: Metka Fortuna

 

Sukanje niti modernih umetnikov

Filmsko gledališče Idrija

16. junij: od 19.00 do 20.00 

Zadnje desetletje smo priča renesansi na področju čipke zahvaljujoč slovenskim umetnikom, ki so inovativno prepoznali nove pristope k ustvarjanju tega sicer tradicionalno klekljanega izdelka.
Dokumentarni film Sukanje niti modernih umetnikov nas popelje na vznemirljivo raziskovanje sveta sodobne čipke, ki je seglo na področja arhitekture, mode, notranjega oblikovanja, ilustracije in celo kulinarike.
Skozi intervjuje s slovenskimi umetniki, ki živijo od Ljubljane do Londona in New Yorka, bomo spoznali čipko kot simbol ustvarjalne dediščine, njeno moč in edinstven potencial prelivanja tradicionalne klekljane čipke v sodoben jezik umetnosti.

 

Projekcija filma je organizirana v sodelovanju z Mestno knjižnico in čitalnico Idrija.
 

Scenarij in režija: Rahela Jagrič Pirc

Direktor fotografije: Jože Jagrič

Skladatelj: Aldo Kumar

Producent: Boštjan Ikovic

Produkcija: Arsmedia,  https://arsmedia.si/domov/sukanje-niti-modernih-umetnikov

Film je sofinanciral: Slovenski filmski center

Dolžina: 50 minut

 

Za ogled filma bodo na voljo brezplačne karte; rezervirati jih je mogoče na naslovu: tim.bozic@idr.sik.si, prevzamete pa jih na blagajni v Filmskem gledališču Idrija.

 

Državno tekmovanje iz znanja klekljanja za priznanje Ivanke Ferjančič

17. junij: od 11.30 do 12.30, Trg sv. Ahacija

Predhodne prijave za odrasle do 15. 6. 2018 po e-pošti info@cipkarskasola.si ali po tel 05 37 34 570.

Otroci so se na državno tekmovanje uvrstili na osnovi rezultatov, doseženih na šolskih tekmovanjih. Odrasli ste vabljeni, da se na tekmovanje prijavite. Izbirate lahko med vzorcem za klekljanje idrijskega risa ali vzorcem z vogalom iz risa in polpremeta.

Prijavnine ni. Razpis tekmovanja je objavljen na spletni strani www.cipkarskasola.si

 

Tekst: Metka Fortuna
Slovesnost ob 15. obletnici delovanja Društva klekljaric idrijske čipke in sodelovanja z Naravoslovnotehniško fakulteto, Oddelkom za tekstilstvo

Filmsko gledališče Idrija

17. junij: od 13.30 do 15.00

Zaradi velike želje po povezavi številnih klekljaric je leta 2003 36 članic ustanovilo Društvo klekljaric idrijske čipke. Danes, po 15 letih, nas je v društvu 120 članic, ki delujemo v petih skupinah: Skupina Idrija, Skupina Spodnja Idrija, Skupina Vrsnik – Ledine, Skupina Dole in Skupina Črni Vrh – Godovič.

Osnovno poslanstvo društva je ohranjanje kulturne dediščine idrijske čipke ter ohranjanje znanja in veščine klekljanja idrijske čipke, iskanje zgodovinskih virov o idrijski čipki, zbiranje starih vzorcev in postavljanje razstav.
Leta 2000 smo s pomočjo Občine Idrija dobile pravico do označevanja čipk z geografsko označbo idrijska čipka in smo nosilec znanja klekljanja idrijske čipke, ki je vpisana v Register nesnovne dediščine Republike Slovenije.
Članice skupaj s Čipkarsko šolo Idrija in Mestnim muzejem Idrija oživljamo veščino izdelovanja čipk v starejših in novejših tehnikah, spodbujamo njihovo širitev in predstavljamo njeno široko uporabnost ne samo v preprostih izdelkih, temveč tudi domiselnih, sodobnih in inovativnih oblikah, ki so plod tesnega sodelovanja z Naravoslovnotehniško fakulteto, Oddelkom za tekstilije.

Vsako leto na novo ustvarimo izdelke, ki jih dodelane v premišljeno razstavno postavitev pokažemo na Festivalu idrijske čipke, po raznih krajih v Sloveniji in tudi v tujini. Čipka je svojevrstna mojstrovina, ki je izdelana s pridno roko, naj si bo z mehko otroško ali že z malo okorno, zgarano roko klekljarice. Vsakokrat, ko čipke postavimo na ogled, je za nas praznik. Poseben praznik pa je za nas letošnje obeleženje vseh petnajstih let delovanja, v katerih je viden naš iskren odnos do kulture.
 

Tekst: Andreja Uršič
Podelitev priznanj

Trg sv. Ahacija

17. junij: ob 15.00

Podelitev priznanj učenkam in učencem ob zaključku šolanja v Čipkarski šoli Idrija

»In najlepša čipka je…« razglasitev najlepše čipke po izboru obiskovalcev razstave »Poglej, kaj znam!« 2018

Podelitev klekljarskih certifikatov

Razglasitev najboljših klekljaric državnega tekmovanja v klekljanju

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih