Uspešno zaključen 35. festival idrijske čipke


Od 17. do 19. junija je v Idriji potekal 35. festival idrijske čipke, v organizaciji Centra za idrijsko dediščino. Festivalsko dogajanje je zaznamovala obilica dogodkov, ki so pritegnili obiskovalce od blizu in daleč. Letos je bilo še posebno veliko tujih obiskovalcev, ki so organizirani v skupinah obiskali Idrijo v času Festivala. Na Centru za idrijsko dediščino so namreč že predhodno pripravili izlete na festivalski vikend za obiskovalce svetovnega čipkarskega kongresa OIDFA, ki poteka vsaki dve leti v eni od držav članic, tokrat v Ljubljani in sicer teden dni za idrijskim festivalom (24.-26. 6. 2016). Pobudo za organizacijo Svetovnega kongresa Mednarodne organizacije za klekljano in šivano čipko OIDFA v Sloveniji je dal idrijski župan, Bojan Sever. 
   

Obiskovalcev, oziroma bolje rečeno oboževalcev idrijske čipke se je v Idriji kar trlo. Zanimanje za različne izdelke je bilo ogromno, s prodajo je bila večina trgovcev in prodajalcev na stojnicah zelo zadovoljna, prav tako idrijski TIC, kjer imajo v svoji trgovini pestro ponudbo najrazličnejših izdelkov z idrijsko čipko - od drobnih turističnih spominkov do prestižnih izdelkov, ki so srednjega in višjega cenovnega razreda in zato primerni za najrazličnejše obdarovanje. 
35. festival idrijske čipke, ki se je zaključil v nedeljo, 19. junija je bil letos posvečen praznovanju 140-letnice neprekinjenega delovanja Čipkarske šole Idrija. Obeležitvi  te visoke obletnice je bila namenjena  tudi petkova slovesna otvoritev „Še poje les ob les kot pred stoletji“, v kateri so se njeni ustvarjalci poklonili dolgoletni in žlahtni tradiciji klekljanja v Idriji. Udeležence otvoritve sta nagovorila idrijski župan Bojan Sever in državni sekretar Tomaž Boh, ki je zbrane nagovoril v imenu sicer odsotne častne pokroviteljice festivala ministrice za izobraževanje znanost in šport dr. Maje Makovec Brenčič. 
Vrhunec otvoritvene svečanosti je bil dvig festivalske zastave pred stavbo idrijske čipkarske šole. Ta častna naloga je bila letos zaupana učenki Čipkarske šole Idrija za odrasle Marti Simnovčič. Umetniški del prireditve je bil prepreden s pesniško noto Ane Balantič, katere poezijo je interpretirala Metka Pavšič. Glasbeni del prireditve sta obogatila Lado Leskovar in domačinka Anja Istenič. 
Na idrijskem gradu je še pred uradnim odprtjem festivala potekala otvoritev osrednje festivalske razstave Dame in čipke.Prizori iz življenja meščanske Idrije 1860-1918. Obiskovalci so si lahko v soboto in nedeljo sicer ogledali še devet ostalih vrhunskih razstav, ki so bile posvečene čipkam, na ogled pa bodo tudi v prihodnjih tednih. Razstave so tudi tokrat oblikovali otroci in uveljavljeni razstavljavci, vsi pa so se izkazali z inovativnimi pristopi k prikazu klekljanih izdelkov. 
Vrhunske razstave so obiskali tako mlajši kot starejši ljubitelji čipk, saj festival zagotavlja pregled celoletnega napredka, razvoja možnosti uporabe idrijske čipke. Vse več otrok, mladine in starejših je navdušenih nad uporabo izdelkov z idrijsko čipko, kar je tudi glavni namen Festivala idrijske čipke, saj skrbi za promocijo idrijske čipke in njenega razvoja, napredka v sodobnem času.  Vedno več mladih nosi in uporablja idrijsko čipko, številni umetniki ustvarjalci pa na Festivalu dobijo navdih za nova, drugačna ustvarjanja z idrijsko čipko.
Sobotna dogajanja so se začela s predstavitvijo priročnika Čipkarske šole Idrija o idrijskem risu "Idrijska čipka-idrijski ris in sukani ris", na čipkarski šoli pa je potekala tudi že tradicionalna delavnica klekljanja za odrasle.
Na osrednjem prizorišču na Mestnem trgu in bližnji okolici so se dogajanja v soboto in nedeljo kar vrstila. Potekal je sejem domače in umetnostne obrti, klekljarskih pripomočkov ter kulinarike, otroški program s tekmovanjem v sestavljanju MEGA sestavljanke za otroke in odrasle, klekljanjem najdaljše čipke, otroško animacijo, mini Planico, kuharsko delavnico z Emilijo Pavlič, nastajale so frizerske umetnine s čipko, v Antonijevem rovu pa so družine s pomočjo animacije iskale Perkmandlčkov zaklad. V idrijski rudarski hiši so zanimive vsebine pripravili Mestni muzej Idrija, Društvo za zdravilne rastline in Turistični krožek OŠ Spodnja Idrija. Otroci in odrasli so se lahko udeležili ogledameščanskega čebelnjaka, na Trgu sv. Ahacija je KUD Vojsko zabavalo obiskovalce s humorjem, športni navdušenci vseh generacij pa so se lahko pomerili v 3. rekreativnem teku za »Zlat klikl«, ki je letos prvič potekal tudi za otroke. 
REZULTATI: V moški kategoriji je zmagal Marko Lapajne, ki je bil najhitrejši tudi v generalni razvrstitvi, drugi je bil Danilo Pavšič, tretji pa Vinko Sedej. Najhitrejša med ženskami je bila Tanja Dienstman, druga je bila Adrijana Močnik Ipavec, tretja pa Anica Lapajne. V kategoriji mladinci-otroci je zmagala Kristina Ipavec, drugo mesto je dosegel Žan Gnezda, tretje pa David Golob. Teklo je tudi več kot 20 najmlajših nadobudnežev, njihov tek pa ni bil tekmovalne narave.
Učenke idrijske čipkarske šole ter članice Društva klekljaric idrijske čipke so čez dan na različnih lokacijah po mestu prikazovale, kako se kleklja idrijska čipka. Idrija je odmevala v zvokih pihalnih orkestrov iz Idrije in Cerknega, osnovnošolci so se pred šolo predstavili z Lutkovno predstavo Zverjasec, v Filmskem gledališču je bil na ogled dokumentarni film Klekljana čipka v risu časa, sobotni večer pa je na Mestnem trgu sklenila odlična zabava s člani zasedbe Kar češ Brass Band in domačo skupino Kingston, ki je skupaj z glasbenimi gosti pred domačim občinstvom praznovala "Okroglih 22 let" svojega glasbenega udejstvovanja. Na Mestnem trgu, kjer se je trlo zabave željnih obiskovalcev, je bilo vroče tudi po zaslugi brazilskih plesalk. Večerno dogajanje je bilo deležno izjemnega odziva publike, saj ni manjkalo dobre volje tako nastopajočih kot obiskovalcev, ki so lahko zapeli in zaplesali v ritmih zabavne glasbe.
Vrhunec festivalskega dogajanja je bilo nedeljsko tekmovanje v klekljanju za priznanje Ivanke Ferjančič, ki se ga je udeležilo veliko število mladih tekmovalcev in tekmovalk, pa tudi odraslih mojstric klekljanja. Na trgu sv. Ahacija se je v petih otroških kategorijah pomerilo skupno 148 klekljaric in klekljarjev  in v dveh odraslih kategorijah 30 klekljaric in en klekljar.
REZULTATI: V najmlajši kategoriji, kjer so tekmovalke in tekmovalci klekljali ris z zunanjimi in notranjimi postavki, si je prvo mesto prikljekljala Tjaša Mikuž iz Črnega Vrha, pred Zalo Kuduzovič Strnad iz Idrije na drugem in Zofio Zappellaro Lapajne iz Godoviča na tretjem mestu (vse tri so prejele tudi srebrno priznanje).
V otroški kategoriji, ki je klekljala žabice, je prvo mesto in zlato priznanje prejela Nika Mravlje iz Črnega Vrha, drugo mesto in srebrno priznanje Teja Logar iz Idrije, tretje mesto in prav tako srebrno priznanje pa Vida Furlan iz Vipave.
V otroški kategoriji, ki je klekljala idrijski ris, je zmagala Lora Štravs iz Železnikov, ki je prejela tudi zlato priznanje, drugo mesto in prav tako zlato priznanje si je priklekljala Katarina Pivk iz Žirov, tretje mesto pa sta si delili Rebeka Rupnik iz Idrije in Katarina Derlink iz Železnikov, obe sta prejeli tudi srebrno priznanje Ivanke Ferjančič.
Meta Rejec iz Železnikov je dosegla prvo mesto in zlato priznanje v otroški kategoriji, ki je klekljala široki ris, pred Karmen Pivk iz Črnega Vrha na drugem in Leo Fabjan iz Vipave na tretjem mestu, slednji sta dobili tudi srebrno priznanje.
V peti otroški kategoriji, ki je klekljala ris z zunanjimi in notranjimi postavki z zankami, ovinki in kvačkanjem, pa je bila najboljša Tinkara Pikec iz Kranja, ki je prejela tudi zlato priznanje, za njo si je drugo mesto in srebrno priznanje priklekljala Ajda Zala Obreza iz Ljubljane, tretje mesto in srebrno priznanje pa Tjaša Klevišar iz Kranja.
V skupini odraslih, ki je klekljala široki ris z rogljički, je prvo mesto in zlato priznanje prejela Marjeta Adam iz Logatca, drugo mesto in srebrno priznanje Zdenka Bogataj iz Idrije, tretje mesto in bronasto priznanje pa Anita Mohorič iz Črnega Vrha.
V skupini odraslih, ki je klekljala idrijski ris, pa je zmagala in prejela zlato priznanje Polona Rudolf Žigon iz Črnega Vrha, pred Marijo Kosmač iz Spodnje Idrije na drugem mestu in s srebrnim priznanjem ter Majo Jeram iz Cerknega, ki je domov odnesla tretje mesto in bronasto priznanje Ivanke Ferjančič.

Organizator festivala, Center za idrijsko dediščino, se je visokemu jubileju Čipkarske šole Idrija poklonil z mega čipkasto torto v obliki klekljarske „bule“ s čipko in klekeljni, oblikovano posebej za to priložnost, s katero so se lahko posladkali tudi obiskovalci na trgu sv. Ahacija. Torto je spekla Zdenka Kenda iz slaščičarne Amigos, vodja Čipkarske šole Idrija Metka Fortuna pa je vanjo zarezala skupaj z vsemi svojimi sodelavkami. Sladkemu presenečenju je sledila še zabava s skupino Modrijani, ki so še dolgo v večer zabavali množico obiskovalcev. 

Idrija je bila v festivalskih dneh obsijana s soncem in pozitivno energijo – naj bo tak tudi 36. festival idrijske čipke!


Ekipa Centra za idrijsko dediščino, ki se je letos trudila za obiskovalce:  Sanja Marija Pellis, direktorica Centra za idrijsko dediščino in direktorica festivala;  glavna vodja in koordinatorka Festivala: Branka M. Peternel; idejni koncept programa in vodja promocijskih aktivnosti: Tadeja Bezeljak; pomočniki pri številnih dogodkih: Nina Erjavec, Klavdija Hvala, Jaka Kenk, Mojca Gorjup Kavčič; administrativna pomoč: Aleksandra Kuštrin, Tjaša Habe Novak in tehnična pomoč: Matjaž Zajc. Osebje na TIC Idrija (Tina Bajt, Mirka Rupnik, Jana Šubic) pa je poskrbelo za informiranje obiskovalcev, ki so v festivalskih dneh obiskali Idrijo in za številna organizirana vodenja po mestu ter seveda pomoč pri izvedbi določenih dogodkov.  

Organizator Festivala se zahvaljuje vsem soorganizatorjem, pokroviteljem, brez katerih ne bi mogli izpeljati kakovostnega programa, nastopajočim, ki so s pozitivno energijo ponovno obudili Idrijo ter vsem tistim, ki so s svojim delom prispevali k izvedbi Festivala. Posebna zahvala gre klekljaricam, katerih izdelki so osrednja nit vseh dosedanjih in prihodnjih Festivalov idrijske čipke. 

Največja prireditev v občini Idrija je že vrsto let pod generalnim pokroviteljstvom koncerna KOLEKTOR in družbe FMR, kar dokazuje izjemno naklonjenost idrijskega gospodarstva dolgoletni tradiciji izdelovanja idrijskih čipk, na kar je Idrija lahko zelo ponosna. Ob takšni podpori se ni bati prenašanja bogate in posebne idrijske tradicije na nove rodove. 


Naj "živi" idrijska čipka! 

 

POKROVITELJI 35. festivala idrijske čipke 


OGLEJTE SI FOTOGRAFIJE 35. FESTIVALA IDRIJSKE ČIPKE 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih