37. Festival idrijske čipke ponovno navdušil ljubitelje čipk

 

V nedeljo se je v Idriji zaključil 37. festival idrijske čipke, ki je v mesto privabil obiskovalce iz različnih delov Slovenije in tujine (predvsem iz sosednjih držav). V treh festivalskih dneh je v Idriji vrata odprlo dvanajst razstav, posvečenih čipki, nekatere med njimi bodo odprte do konca junija, v Mestnem muzeju Idrija in v Čipkarski šoli Idrija pa bodo obiskovalce privabljale še vse poletje. V okviru Festivala, ki ga organizira Center za idrijsko dediščino se je v treh dneh zvrstilo šestintrideset najrazličnejših strokovnih, kulturnih, športnih in družabnih dogodkov.

 

Tokrat je bilo festivalu naklonjeno tudi vreme. Tako smo, po več letih, doživeli otvoritveno slovesnost Festivala na Mestnem trgu, kjer je vedno čudovito vzdušje, ki privabi veliko obiskovalcev, med njimi tudi domačinov. Umetniški vodja programa slovesnosti je bil tokrat skladatelj Aldo Kumar.

 

Festivalsko dogajanje je bilo posvečeno 15-letnici sodelovanja med Naravoslovnotehniško fakulteto v Ljubljani (oddelek za tekstilstvo) in Društvom klekljaric idrijske čipke. Dela študentk in študentov NTF, ki so bila ustvarjena med letoma 2004 in 2017, so postavljena na ogled na retrospektivni razstavi od Črte do čipke do 30. junija.

 

Osrednja festivalska razstava, Lepotica in zver, je posvečena 15-letnici delovanja Društva klekljaric idrijske čipke, ki je svojo obletnico obeležilo v nedeljo, na posebni Slovesnosti v idrijskem Filmskem gledališču. Na razstavo ustvarjalci vabijo do konca junija

 

Obiskovalce je zelo očarala razstava "Vologda: klekljarska prestolnica Rusije" v Mestnem muzeju Idrija, ki bo na ogled postavljena do 2. septembra. Ruske in idrijske čipke so si glede izdelave in tehnike zelo podobne, zato lahko pogosto v vodnikih preberemo zapis, da je Vologda "ruska Idrija".  V muzeju je prav tako do 2. septembra še možen ogled razstave "Poti usod"-Jasne Kralj Pavlovec.
 

Na letno razstavo idrijskih čipk otrok in mladih Čipkarske šole Idrija "Poglej kaj znam! 2018 vabimo obiskovalce vse do konca avgustav juniju pa si obiskovalci Idrije lahko ogledajo tudi razstavi "Svet klekljaric in čipk", Likovnega društva Cinober Idrija in razstavo "Zanke in zobci" Filatelističnega društva Idrija.

 

Zelo dobro je bila obiskana delavnica klekljanja za odrasle v Čipkarski šoli Idrija, na kateri so udeleženci nadgrajevali svoje znanje in  izdelovali čipkasto knjižno kazalko.

 

V soboto je Idrija gostila Mednarodni folklorni festival Bohinj, na katerem so se predstavile folklorne skupine različnih držav, filmsko gledališče pa je s premiero dokumentarnega filma Sukanje niti modernih umetnikov privabilo ljubitelje sodobne idrijske čipke. Film govori zgodbo o mladih ustvarjalcih, ki danes ustvarjajo s sodobno idrijsko čipko na različnih področjih (moda, arhitektura, kulinarika...).

 

Na idrijskih ulicah je bilo v času festivala živahno. Klekljarice so mimoidočim prikazovale kako se kleklja idrijsko čipko. Obiskovalci so lahko nakupovali na sejmu domače in umetnostne obrti, klekljarskih pripomočkov ter kulinarike, kjer je svoje izdelke predstavila množica ponudnikov. Ljubitelji lokalnih specialitet so pokušali domače dobrote z idrijskega podeželja, ki so jih pripravljale članice lokalnih društev in krajevnih skupnosti, ki so aktivne na področju obujanja tradicionalne kulinarike.

 

Otroci so v družbi animatorjev ustvarjali na Mestnem trgu, se podali na Lov za Perkmandlčkovim zakladom v Rudniku živega srebra in se zabavali ob kulinaričnem ustvarjanju z Emilijo Pavlič.

 

Kot pričakovano je bil zelo obiskan festivalski dogodek tudi družabna igra Tombola, ki jo je povezoval zabavni voditelj Toni Cahunek. Tekmovalci so prejeli privlačne nagrade, ki so jih zagotovili ponudniki na sejmu in sponzorji Festivala.

 

Na Festivalu idrijske čipke je bilo že peto leto zapored za sprostitev, rekreacijo otrok in odraslih, ki so se razmigali na 5. rekreativnem teku po Rakah-čudovita sprehajalna pot, nedaleč stran od mestnega središča.  Tekmovalo je 16 otrok v najmlajši kategoriji, ki so tekli na 200 metrov, za svoj trud pa so prejeli male zlate klekeljne. Odraslih tekačev in tekačic se je zbralo 10, najboljši pa so bili: v moški kategoriji Bogomir Dolenc, v ženski Sergeja Lipušček, v otroški oz. mladinski kategoriji pa Neli Kunc. Udeleženci so se potegovali za Zlat klikl.

 

Z državnim tekmovanjem otrok in odraslih v znanju klekljanja za priznanje Ivanke Ferjančič, se je v nedeljo v Idriji sklenilo osrednje nedeljsko dogajanje letošnjega Festivala idrijske čipke. Člani Godbenega društva rudarjev Idrija so ob zvokih koračnic v povorki pospremili 141 otrok klekljaric in klekljarjev ter 28 odraslih klekljaric izpred Čipkarske šole Idrija na Trg sv. Ahacija, ki je tradicionalno prizorišče tekmovanja. Klekljarice in klekljarji v otroških kategorijah, ki so si uvrstitev na državno priborili z odličnimi uvrstitvami na šolskih tekmovanjih, so merili klekljarsko znanje v petih različnih težavnostnih skupinah glede na starost in način pridobivanja klekljarskega znanja, odrasle klekljarice pa v dveh kategorijah zahtevnosti tekmovalnih nalog.

V najmlajši otroški kategoriji, kjer so tekmovali v izdelovanju risa z notranjimi in zunanjimi postavki, sta si prvo mesto razdelila Erik Bezeljak (Črni Vrh nad Idrijo) in Terezija Praznik (Žiri). V kategoriji "listek iz risa in polpremeta s kitico", v kateri so tekmovali učenke in učenci, rojeni v letih 2003, 2004, 2005 in 2006, sta zmagali Monika Rudolf (Črni Vrh nad Idrijo) in Nina Čenčič (Železniki), v kategoriji "sukane slince", v kateri so tekmovali učenke in učenci, rojeni leta 2007 ali 2008, pa Veronika Fajdiga (Črni Vrh nad Idrijo). V še eni, dodatni otroški kategoriji, v kateri so tekmovali učenci, ki obiskujejo dodatni pouk klekljanja, pa je zmagala Tjaša Petek (Ljubljana).

 

V skupini odraslih klekljaric, ki so izdelovale ris s sukanim risom, je zmagala Marjeta Adam iz Logatca, v skupini, ki je klekljala vogale iz risa in polpremeta, pa si je prvo mesto prislužila Špela Bernard iz Železnikov.

 

Na festivalu so organizatorji podelili priznanja učenkam in učencem ob zaključku šolanja  v Čipkarski šoli Idrija, razglasili najlepšo čipko po izboru obiskovalcev razstave Poglej, kaj znam, na kateri vsako leto svoje klekljarsko znanje z izdelki predstavijo učenke in učenci idrijske čipkarske šole. Največ glasov obiskovalcev razstave je kot najlepša čipka z zahtevnimi cvetličnimi motivi izdelala Mojca Skvarč s Cola.
 

Ob večerih so se obiskovalci zabavali ob nastopih glasbenih skupin. V soboto so bili z nami Tabu, Manouche ter DJ Marnix, v nedeljo pa Dejan Vunjak z Brendijevimi barabami.

 

Center za idrijsko dediščino zahvaljuje vsem, ki so s svojim delom v festivalskih dneh kakor koli pripomogli k uspešni izvedbi Festivala idrijske čipke. Prav tako velja posebna zahvala zvestim sponzorjem Festivala , brez katerih festivalskih dogodkov ne bi bilo mogoče izpeljati. Velik poklon pa si seveda zaslužijo vse klekljarice in klekljarji, ki z velikim veseljem in vztrajnostjo ustvarjajo prelepo idrijsko čipko.

 

Se vidimo v Idriji naslednje leto na 38. festivalu idrijske čipke, od 14. do 16. junija 2019!

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih