Klekljanje čipk v Sloveniji vpisano na UNESCO seznam

Klekljanje čipk v Sloveniji vpisano na UNESCO Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva

Nominacija Klekljanje čipk v Sloveniji je temeljila na dveh enotah žive dediščine, vpisanih v slovenski register nesnovne dediščine in razglašenih za živo mojstrovino državnega pomena: Klekljanje idrijske čipke in Klekljanje slovenske čipke.

 

Na UNESCO Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva je bila 29. novembra 2018 vpisana enota Klekljanje čipk v Sloveniji. Z vpisom Klekljanja čipk v Sloveniji na Unescov seznam je dano dolgo pričakovano priznanje umetniškemu ustvarjanju, ki se stoletja prenaša iz roda v rod in med seboj povezuje vse generacije od otrok do starih staršev; gre za primer posebne oblike ljudske umetne obrti, ki se neprestano izpopolnjuje in dopolnjuje ter bogati življenjske zgodbe posameznikov, družin, sosesk in prijateljskih družb posameznih naselji in pokrajin.

 

Slovenija je nominacijo Klekljanje čipk v Sloveniji v formalni postopek pri UNESCO vložila marca 2017. Obsežen predlog nominacije je nastal v sodelovanju strokovnjakinj Mestnega muzeja Idrija, Muzeja in galerij mesta Ljubljana – Mestnega muzeja, Loškega muzeja Škofja Loka, slovenskega odbora organizacije za klekljano in šivano čipko OIDFA, Ministrstva za kulturo, Slovenskega etnografskega muzeja in ob velikem odzivu klekljarskih društev, sekcij in skupin ter učencev čipkarskih šol.

 

Za Idrijo in Slovenijo UNESCO-vo priznanje pomeni odlično priložnost in nas hkrati opominja na velik pomen te dediščine, saj gre za največje priznanje, ki ga lahko prejmeš. Idrija je poznana kot središče klekljanja v Sloveniji. Mesto skrbi za neprekinjeno izobraževanje na tem področju že več kot 140 let. Za uspešno ohranjanje izjemne čipkarske dediščine v Idriji skrbijo Čipkarska šola Idrija, Mestni muzej Idrija in Društvo klekljaric idrijske čipke. Vsako leto pa v Idriji poteka tudi Festival idrijske čipke (14.-16. junij 2019), ki spodbuja širitev inovativne uporabe idrijske čipke. Čipka tako ohranja živost v slovenskem prostoru. ​

 

Klekljanje je veščina ročnega izdelovanja čipk s sukanjem in križanjem niti, navitih na posebne, stružene lesene palčke – kleklje. Postopek klekljanja sledi vzorcu – risbi na papirnati predlogi, pritrjeni na valjasto blazino vstavljeno v pleteno košarico ali lesen podstavek. Klekljarica potrebuje še bucike, kvačko, škarjice in pripomoček za navijanje sukanca na kleklje. Čipke se izdelujejo iz lanenih in bombažnih niti, svile, redkeje volne, umetnih materialov ali kovinskih niti. Z uporabo različnih klekljarskih elementov in tehnik ter lokalno prepoznavnih vzorcev, ki jih pogosto zaznamujejo ljudska poimenovanja (križčevke, srčkovke, pogačke, močeradovke…), klekljarice izdelujejo čipke metrskih ali zaključenih oblik. S čipkami se krasijo oblačila, cerkveni in hišni tekstil, reprezentativni prostori, iz njih se izdeluje nakit in hišno okrasje. 

 

Zaradi gospodarske vloge, ki jo je imelo klekljanje v preteklosti, se je ohranilo do danes, ko predstavlja predvsem prostočasno dejavnost, s katero se ukvarjajo največ upokojene ženske, otroci in mladina, redkeje moški, ki sodelujejo predvsem kot izdelovalci klekljarskih pripomočkov. Danes imajo čipke tudi druge družbene vloge. So inspiracija za umetniško ustvarjanje v modi, sodobnih vizualnih umetniških praksah, oblikovanju, arhitekturi in dekoraciji v kulinariki. Klekljanje je kreativno izražanje vseh, ki so vključeni v proces nastajanja čipke – tako risarja vzorca kot klekljarice. Klekljanje pa ima tudi terapevtsko funkcijo.

 

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih