V Idriji se je zaključil 38. festival idrijske čipke (14. do 16. junij, Idrija)

 

Zavod za turizem Idrija je skupaj z soorganizatorji uspešno zaključil letošnji festival idrijske čipke, ki ga je vse dni spremljalo lepo vreme.  Kljub visoki vročini so bili izpeljani vsi festivalski dogodki, ki so bili namenjeni različnim obiskovalcem. Strokovni program Festivala je bil tokrat prvič v rokah Čipkarske šole Idrija. Rdeča nit festivalskega dogajanja je bila letos prenos klekljarskega znanja iz generacije v generacijo in obiskovalci so tako spoznavali zgodbe klekljaric različnih generacij, ki ustvarjajo in živijo z idrijsko čipko. Tudi  celostna podoba 38. festivala idrijske čipke, ki jo je zasnovala ekipa Zavoda za turizem Idrija, je simbolično nakazovala prenos znanja izdelovanja idrijske čipke iz roda v rod.   

 

Obiskovalci so se lahko udeležili strokovnih in zabavnih dogodkov, otroci pa so uživali na Mestnem trgu, kjer je bilo lepo poskrbljeno za celodnevno animacijo. Ljubitelji čipk so lahko občudovali izdelke na  11 vrhunskih razstavah. Petkovo slavnostno otvoritev Festivala pa sta zaznamovala svetovno priznana glasbenika na KONCERTU »MARKO HATLAK BAND S POSEBNIM GOSTOM VLATKOM STEFANOVSKIM«, prvič v tej zasedbi, ki je navdušil občinstvo na idrijskem Mestnem trgu.

 

Čipke bodo obiskovalci lahko občudovali tudi po zaključenem Festivalu, saj bo nekaj razstav še vedno postavljenih na ogled. Na osrednji festivalski razstavi, UMET_NITKE (na ogled do 1. 9. 2019) so predstavljena likovna dela s čipkami, nastalih v sodelovanju učencev Čipkarske šole Idrija in likovnih ustvarjalcev ter v sodelovanju z Mestnim muzejem Idrija, Društvo klekljaric idrijske čipke je svoja dela predstavilo na razstavi  SREČEVANJA OB PRAZNIČNI MIZI, na kateri so sodelovale tudi članice društev LEPOGLAVA in SPLIT s svojimi izdelki. Otroci in mladi, ki se učijo klekljati v Čipkarski šoli Idrija, so svoja dela predstavili na letni razstavi čipk »POGLEJ, KAJ ZNAM!« 2019 (na ogled do 1. 9. 2019). V  mali galeriji na idrijskem gradu je na retrospektivni razstavi URŠKA PIRC: ŽIVETI (Z) IDRIJSKO ČIPKO (na ogled do 1. 9. 2019) svoja dela predstavila Idrijčanka, ki z idrijsko čipko živi že od otroštva. Na razstavi so predstavljena modna oblačila, spodnje perilo in urbana oblačila s potiskom. Na razstavi NA KRILIH DOMIŠLJIJE,  sodobno idrijsko čipko predstavljajo študenti Naravoslovnotehniške fakultete in Društvo klekljaric idrijske čipke. Po zamislih študentk Naravoslovnotehniške fakultete v sodelovanju s Centrom arhitekture Slovenije in Društvom klekljaric idrijske čipke je bila na razstavi ZASNOVE SODOBNIH MAŠNIH PLAŠČEV PO UMETNIŠKEM DELU HELENE KOTTLER VURNIK predstavljena skupina mašnih plaščev. S CVETJEM V 20. LETO nosi naslov razstava čipk Klekljarskega društva Marjetica Cerkno. V Studiu Koder sta Tina Koder Grajzar in Biljana Klekačkosko na prodajni razstavi SO-CVETJE predstavili  unikatni srebrni nakit z idrijsko čipko. ENO ČIPKAR’CO POZNAM, ČIPKE BELE KLEKLJAT ZNA …(na ogled do 22. 6. 2019) je poimenovana razstava Likovnega društva Cinober Idrija, na Kendovem dvorcu v Spodnji Idriji pa bo do konca junija na ogled postavljena razstava fotografij in kreacij, SAMOSVOJA Z IDRIJSKO ČIPKO (na ogled do 30. 6. 2019). 

 

Na sobotni klekljarski delavnici Košček mene so si klekljarice izdelale idrijsko čipko kot modni dodatek. Na predavanju Idrijski ris, tehnika klekljanja idrijske čipke je bila predstavljena tehnika klekljanja idrijskega risa, ki je najbolj prepoznavna tehnika klekljanja idrijske čipke.

Na različnih lokacijah po mestu so klekljarice mimoidočim prikazovale kako se kleklja idrijsko čipko. Na sejmu domače in umetnostne obrti, klekljarskih pripomočkov in kulinarike ter predstavitvi ponudnikov kolektivne blagovne znamke Idrija izbrano, pa so lahko obiskovalci kupili vse potrebne pripomočke za izdelovanje čipk in okušali lokalno idrijsko kulinariko.  

 

Rekreativnega teka za Zlat klikl se je udeležilo 10 najmlajših tekmovalcev, ki so prejeli Zlat klikl.  

 

 

Vrhunec tridnevnega festivalskega dogajanja je tradicionalno nedeljsko državno tekmovanje za otroke in odrasle v znanju klekljanja za priznanje Ivanke Ferjančič.  Člani Godbenega društva rudarjev Idrija so ob zvokih koračnic v povorki pospremili klekljarice in klekljarje izpred Čipkarske šole Idrija na Trg sv. Ahacija, ki je tradicionalno prizorišče tekmovanja.

 

Na festivalu so organizatorji podelili priznanja učenkam in učencem ob zaključku šolanja  v Čipkarski šoli Idrija, razglasili najlepšo čipko po izboru obiskovalcev razstave Poglej, kaj znam, na kateri vsako leto svoje klekljarsko znanje z izdelki predstavijo učenke in učenci idrijske čipkarske šole. Benjamin Jamšek je po mnenju obiskovalcev razstave izdelal najlepšo čipko z zahtevnimi cvetličnimi motivi.

 

Filatelistično društvo Idrija je tudi za letošnji Festival idrijske čipke, pripravilo in izdalo zanimiva obeležja in sicer razglednico, priložnostni poštni žig in osebno poštno znamko ter maksimum karto, ki je kombinacija vseh treh elementov.

Festivalske večere so popestrili nastopi glasbenih skupin. V soboto so bili z nami DJ David, Help! A Beatles Tribute, Slavko Ivančić ob spremljavi skupine GeDoRe, v nedeljo pa so prisotne zabavali člani ansambla Biseri.

 

Zavod za turizem Idrija se zahvaljuje vsem, ki so s svojim delom v festivalskih dneh kakor koli pripomogli k uspešni izvedbi Festivala idrijske čipke. Prav tako velja posebna zahvala vsem pokroviteljem Festivala idrijske čipke, brez katerih festivalskih dogodkov ne bi bilo mogoče izpeljati.

 

 

Rezultati letošnjega Državnega tekmovanja v klekljanju za priznanje Ivanke Ferjančič:

 

Kategorija  - ris z notranjimi in zunanjimi postavki
1. HANA TRATNIK, ČŠ Idrija, oddelek Col
2. EMA VIDMAR, Col
3. BARBARA NASTRAN, Železniki, HANA KOBAL, ČŠ Idrija, oddelek Podkraj, DANAJA ROVAN, Podkraj, META ŽGAVEC, Črni Vrh
 
Kategorija – mizice

1. EMA DEMŠAR, Železniki
2. STELA RUŠT, Col
3. SARA VEGELJ, ČŠ Idrija, oddelek Ledine, ELA VELKOVIČ, Col
 
Kategorija – idrijski ris

1. SARA DEMŠAR, Železniki
2. METKA KOREN, Podkraj
3. PIA PRIMC, Železniki
 
Kategorija – polpremet in ris z luknjicami

1. NIKA MRAVLJA, Črni Vrh
2. LEA FABJAN, Vipava
3. NEŽA KOBAL, Podkraj       
 
Kategorija – ozki ris in listek iz kitice

1. LIA MOLEK, OŠ Ivana Cankarja Vrhnika
2. MARUŠA KOMAT, OŠ Ledina, Ljubljana
3. ELIZABETA IVANC, OŠ Ledina, Ljubljana
 
Kategorija – idrijski ris s polpremetom

1. MARJETA ADAM, Logatec
2. VIDA FERFILA, Cerknica
3. VALERIJA KRIVEC, Spodnja Idrija

Kategorija – polpremet in ris z luknjicami
1. MIRA GUZELJ, Rovte
2. MILENA KALAN FRANČEŠKIN, Nova Gorica
3. ANICA URŠIČ, Idrija

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih